Sjeverni Velebit

Mali Rajinac // izvor: np-sjeverni-velebit.hr

Veliki Zavižan je krševit, klekovinom obrasli vrh, najpopularniji i najposjećivaniji među velebitskim vrhovima. Na vrhu je stanište strogo zaštićenoga krškog runolista, što upotpunjuje izvanredan dojam koji vrh pruža. Ime Zavižan poznato je po visinskoj meteorološkoj postaji i popularnom planinarskom domu koji se nalazi na padinama obližnjeg vrha Vučjaka. Mali Rajinac najviši je vrh sjevernog Velebita, a Veliki Rajinac povrh Lomske dulibe malo je niži. Vidik s Malog Rajinca, zahvaljujući visini, jedan je od najpreglednijih na Velebitu. Vršni dio ima oblik maloga kamenitog grebena s nekoliko rastrganih stijena. Zavižanski (Veliki) Pivčevac je šumovit stožac između Jezera i Zavižanske kotline. Ime je dobio po tetrijebu (u bunjevačkom govoru, pivcu, tj. pijevcu.

Balinovac je stjenovit vrh . Uspon na Balinovac zanimljiv je i zato što započinje u Velebitskom botaničkom vrtu. Vrt je 1966. godine osnovao zagrebački planinar i botaničar prof. Fran Kušan. Kod drvene kućice počinje kružna staza koja posjetitelju omogućuje da za pola sata šetnje vidi stotine biljnih vrsta, među kojima i velebitske endeme. 

Zečjak je prekrasan vrh i vrlo zahvalan vidikovac zbog svog položaja i travnatih padina te lijepog grebenskog puta do njegova vrha. 

SJEVERNI VELEBIT:

VELIKI ZAVIŽAN, BALINOVAC, ZAVIŽANSKI PIVČEVAC, MALI RAJINAC,  ZEČJAK

29. i 30. rujna 2018.

 

Težina staze

srednje teška  staza, potrebne penjačke sposobnosti na pojedinim mjestima

 

Visinska razlika

oko 900 m prvi dan , 500 m drugi dan.

 

Subota 29.9.2018.

Polazak s parkirališta kod hotela Podravina u 4 h, preko Križevaca do Lučkog i na autocestu do Otočca te preko Krasnog do Oltara i Zavižanskom cestom do parkirališta na rubu zavižanske kotline uz stajanje za odmor i doručak.

S parkirališta (1480 m) krećemo s jednodnevnim ruksakom na kružnu turu (Mali Rajinac 1699 m – Zavižanski Pivčevac 1676 m – Vukušić Snježnica 1450 m – Veliki Zavižan 1676 m – Balinovac 1602 m te preko Zavižanske kose do doma Zavižan 1594 m i do parkirališta do auta. Ukupno oko 8h hoda  s pauzama.

Odlazimo autima do planinarske kuće Mrkvište gdje noćimo.

 

Nedjelja 30.9.2018.

 Ustajanje u 7h, doručak.

Vožnja do prijevoja Veliki Alan gdje ostavljamo aute i jednodnevnim ruksacima krećemo preko Kite (1573 m) do Zečjaka (1622 m). S vrha se spuštamo do planinarske kuće Alan i cestom do auta. Ukupno 4 h hoda s pauzama. Povratak u Koprivnicu u večernjim satima.

 

POTREBNA OPREMA

osnovna planinarska oprema (čvrste pl. cipele), štapovi za hodanje, zaštita od kiše i sunca,  hrana i piće po osobnim potrebama, vreća za spavanje , planinarska obilaznica i iskaznica , čeona lampa.

 

HPO 

Mali Rajinac (1699 m)

Zavižanski Pivčevac (1676 m)

VelikiZavižan (1676 m)

Balinovac (1602 m)

Zečjak (1622 m)

 

Planinarska kuća Mrkvište(1276m)  obskrbljena je pićem

 

Prijevoz

Najviše 3 automobila (12 planinara)

 

Cijena izleta

250 kn (prijevoz) + noćenje 50 kn uz planinarsku iskaznicu

 

Prijave četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum) do 27.9. 2018.g

 

VODIČ

Tatjana Jurić , 091 / 53 95 152

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.