Otok Vis, Hum (587 m), NP Krka

Vis, vrh Hum // izvor: komiza-betini.com

Vis, sa 90,3 km2 površine, dužine 18 km i širine 9 km, deseti je po veličini od tisuću otoka i otočića Jadrana. Otok je bogat poviješću koju su, svatko u svoje doba, oblikovali Iliri, Heleni, Rimljani, a od 7. i 8. stoljeća i Hrvati. Mijenjajući vladare i vlastodršce, vojske i gusare, otok je uvijek istrajao odoljevši svim nasrtajima i pogubnim utjecajima. Vis je u vrijeme Jugoslavije bio važna vojna baza pa se zbog toga nije turistički razvio kao drugi dalmatinski otoci, no to se danas mijenja. Najviši vrh otoka je Hum (587 m), a blizu njega je kapelica Sv. Duha odakle se pruža prekrasan pogled.

 

Nacionalni park “Krka” obuhvaća najljepši i najslikovitiji dio kanjona rijeke Krke. Unutar nacionalnog parka najvažniji su lokaliteti Skradinski buk, Roški slap i otočić Visovac. Za posjetitelje je najatraktivniji dio Skradinski buk.

31. svibanj – 03. lipanj 2018. (četvrtak – nedjelja)

 

ČETVRTAK, 31. svibnja 2018.

POLAZAK

U 3 sata s parkirališta kod hotela “Podravina” u Koprivnici.

Vožnja, uz zaustavljanje po potrebi, do nacionalnog parka “Krka”. Nakon obilaska Skradinskog buka (oko 2 sata), put nastavljamo do trajektne luke Split. Uzimamo sve stvari iz autobusa (autobus ostaje u Splitu) i ukrcavamo se na trajekt za Vis. Vožnja traje oko 2,5 sati. Smještaj u hotel “Issa”, u dvokrevetne i trokrevetne sobe, uglavnom s pogledom na more. Večera u hotelu, noćenje.

Skradski buk, NP Krka // izvor: npkrka.hr
Bilušića Buk, NP Krka // izvor: npkrka.hr

Petak, 1. lipnja 2018.

Ustajanje u 7 sati, doručak. Prijevoz lokalnim autobusom od Visa do Komiže. U Komiži je moguć posjet ribarskom muzeju i razgled grada. Oko 11 sati iz Komiže krećemo planinarskom stazom prema vrhu Hum. Krećemo od 0 metara i dižemo se na 587 metara visok vrh dosta strmom stazom. Na vrhu odmor za fotografiranje, uživanje u pogledu i ručak iz ruksaka. Nakon odmora, nastavljamo dalje planinarskom stazom do Titove špilje te nastavljamo prema Visu. Ukupno hodanje od Komiže do Visa traje 6 sati.

Dolazak u hotel, večera. Nakon večere, slobodno za vlastite želje.

Komiža // izvor: stjepantafra.com
Titova špilja // izvor: hr.wikipedia.org

Subota, 2. lipnja 2018.

Ustajanje u 7 sati, doručak. Oko 9 sati ukrcavanje na brodicu kojom odlazimo do Biševa. Posjet Modroj špilji te povratak brodicom s druge strane Visa, uz razgled prelijepe uvale Stiniva te Zelene špilje. Mogućnost kraćeg odmora u uvali Rukavac.

Ovisno o vremenu, povratak u hotel oko 17 sati, razgled grada Visa, mogućnost kupanja, večera, noćenje.

Modra Špilja, Biševo // izvor: roamfree.ninja
Uvala Stiniva Foto: Aleksandar Gospić // izvor: croatia.hr

Nedjelja, 3. lipnja 2018.

Ustajanje ovisno o voznom redu trajekta ili katamarana, doručak. Povratak u Split, zadržavanje za razgled dva sata te povratak autobusom do Koprivnice. Dolazak u večernjim satima.

 

Hrvatska planinarska obilaznica

Vis – vrh Hum (587 m)

 

SMJEŠTAJ

Hotel “Issa”, polupansion (noćenje s doručkom i večerom), ručak iz ruksaka.

 

CIJENA IZLETA

1100 kn

Obavezna uplata 300 kn prilikom upisa

Cijeli iznos mora biti uplaćen najkasnije do 17. svibnja 2018.

CIJENA UKLJUČUJE: prijevoz autobusom i trajektom, tj. katamaranom, ulaznicu za nacionalni park “Krka” te 3 noćenja s polupansionom (doručak i večera) u hotelu “Issa”.

CIJENA NE UKLJUČUJE: prijevoz autobusom od Visa do Komiže, ulaznicu za posjet muzeju u Komiži, brodicu od Visa do Biševa te ulaznicu za Modru špilju.

 

POTREBNA OPREMA

Osnovna planinarska oprema, planinarske cipele, štapovi, zaštita od sunca i kiše, sunčane naočale, manji jednodnevni ruksak za pješačenje, hrana i piće prema osobnim potrebama (ručak), rekviziti za kupanje, planinarska iskaznica i obilaznica, obavezno osobna iskaznica te zdravstvena iskaznica.

 

Prijave i uplate vodiču najkasnije do 17. svibnja, četvrtkom u 18 sati u prostoriji HPD “Bilo”, Augusta Šenoe 1 (podrum), Koprivnica.

 

VODIČ

Ivana Kolar (626-164)

 

Osigurajte svoje mjesto u autobusu na vrijeme, a u slučaju odustajanja pronađite zamjenu jer uplaćeni novac ne vraćamo, osim u iznimnim slučajevima prema Pravilniku sekcije za izlete.

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.