NP Risnjak: Crni Lug – Platak

Risnjak / izvor: np-risnjak.hr
Risnjak / izvor: np-risnjak.hr

Sekcija mladih planinara organizira planinarski izlet na Risnjak (1528 m). Ostalo je još slobodnih mjesta pa molimo zainteresirane (bez obzira na dob) da se čim prije jave vodiču! Više o izletu u prilogu!

NP Risnjak smješten je na području Primorsko – goranske županije i rasprostire se na površini od 6350 ha. Najviša točka je vrh Risnjak (1528 m), a najniža dolina Kupe ( 290 m). Temeljni fenomen zaštite NP je šuma i hidrogeološki spomenik prirode – izvor Kupe

Najviši zapadni i sjeverozapadni dio obuhvaćaju vrhovi masiva Risnjaka i Snježnika, središnji i jugoistočni dio obuhvaća krška zaravan, a sjeverni dolina rijeke Kupe s bujičnim vodotocima Krašićevica i Sušica.

Na cijelom području dominira hrbat Risnjaka, koji je približno dinarskog smjera pružanja (SSZ-JJI). Najviši vrh Veliki Risnjak (1 528) ujedno je i najviša kota zapadnog dijela Gorskog kotara. Sjeverni Mali Risnjak (1 428) i južni Mali Risnjak   (1 446) također su dominantni vrhovi na hrptu Risnjaka. Pored njih, susreće se cijeli splet vrhova viših od 1 400 metara.

NP Risnjak: Risnjak (1528 m)

(sekcija mladih planinara)

19. svibnja 2018. godine, subota

Polazak

Koprivnica (autobusno stajalište kod škole za učenike Antun Nemčić Gostovinski) u  05:00 sati.

 

Autobus nas prvo vozi do Crnog Luga (uprava Nacionalnog parka Risnjak) gdje će nas ostaviti i zatim krećemo na vrh Risnjaka (1528 m – drugi najveći vrh Gorskog kotara). Blizu vrha Risnjaka postoji planinarski dom opskrbljen jelom i pićem (Schlosserov dom – 1418 m). Spustit ćemo se drugom planinarskom stazom u Platak do planinarskog doma Sušak (koji je otvoren) na Platku gdje će nas čekati autobus i pokupiti za povratak kući.

 

Potrebna oprema

Osnovna planinarska oprema, zaštita od sunca ,vjetra, kiše, planinarska iskaznica

 

Vrijeme povrtaka

Oko 22.00 sata

 

Cijena

Prijevoz i ulaznice u nacionalni park Risnjak: 140 kn

 

Vodič

Danijel Balaško 0921177306 ili mail adresu danijel.balasko@hotmail.com

Molimo zainteresirane da se čim prije jave vodiču kako bi rezervirali svoje mjesto u autobusu!

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.