Novigradskim stazama

Novigrad Podravski, jedno od većih naselja u neposrednoj blizini Koprivnice, svojom bogatom poviješću i marljivim ljudima nudi pregršt tema za izlete. Cilj i ovog planinarskog pohoda novigradskim stazama je približiti samo neke od skrivenih staza kojim obiluje Novigrad i okolica.

Smjer kretanja ove godine je Glogovac – Novigrad Podravski.

Tako ćemo u ranim jutarnjim satima od željezničke stanice Koprivnički Bregi proći do Glogovca, kroz vinorodno područje popeti se do ruba šume te rubnim dijelom Bilogore pješačiti skrivenim stazama iznad Borovljana i Plavšinca cijelom trasom sa otvorenim pogledom na Podravinu te na kraju puta spustiti se Novigrad.

NOVIGRADSKIM STAZAMA

BILOGORA

Subota, 1. prosinca 2018.

TEŽINA

Lagan pješačka staza

 

VISINSKA RAZLIKA

Ukupno oko 80 m

 

POLAZAK

Vlakom u 05:42 sati sa glavnog željezničkog kolodvora u Koprivnici. Doći 15 minuta ranije da se stigne kupiti povratna karta Koprivnica – Novigrad (cijena povratne karte oko 24 kn). Pošto na željezničkom stajalištu u Novigradu nije moguće kupiti voznu kartu, bitno je odmah kupiti povratnu.

Dolazak vlakom u Koprivničke Brege gdje silazimo i gdje nam se priključuje planinarska skupina iz Novigrada. Lagana šetnja u rano jutro do Glogovca trasom KPP-a. Nastavak trase preko vinograda uz rubni dio šume u smjeru Borovljana i Plavšinca. Odmor kod kapele Sv. Bartola iznad Plavšinca. Nakon kratkog odmora i poučnog predavanja, nastavak trase u smjeru Novigrada. Cijelim putem otvoren pogled na nizinski dio Podravine. U Novigradu obilazak rodne kuće zaslužnog novigraca Blaža Mađera uz kratko poučno predavanje. Nakon poduže stanke i okrijepe silazak u Novigrad do željezničke stanice.

 

POVRATAK

Silazak u Novigrad na željezničku stanicu u Novigradu i povratak u Koprivnicu.

Polazak vlaka prema Koprivnici sa željezničke stanice u Novigradu u 14:16 h.

 

Ukupno oko 6 sati laganog hoda + pauze.

 

KOTIZACIJA

10 kn, plaća se prilikom prijave, osigurava nužne troškove pohoda

 

POTREBNA OPREMA

Osnovna planinarska oprema, sklopivi štapovi za hodanje, jednodnevni ruksak, zaštita od kiše i hladnoće, slojevita odjeća, gamaše po želji, hrana i piće iz ruksaka po osobnim potrebama.

 

Prijave četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum)

 

 

VODIČ

Josip Harabajza

 

 

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.