Medvednica

Izvor: https://travelhonestly.com/zagreb-parks-medvednica/

Otkazano do daljnjega. Hvala na razumijevanju.

Ime Medvednica prvi put se spominje 1142. godine u kraljevskoj darovnici Gradecu. Rijetko koja europska metropola ima u svojoj neposrednoj blizini Park prirode kao što ga ima Zagreb. Do podnožja Medvednice može se doći iz različitih dijelova Zagreba tramvajem i autobusom, a dalje do vrha brojnim označenim planinarskim stazama (postoji 70-tak staza, što označenih, što neoznačenih). Nekoliko planinarskih staza vodi do vrha i iz zagorskih naselja.

Prvi planinarski objekt u povijesti hrvatskoga planinarstva bila je drvena piramida podignuta na Medvednici, na vrhu Sljeme 1870. godine. Prvi planinarski dom izgrađen je tu ispod vrha daleke 1878. Do danas su izgrađeni brojni planinarski i skijaški domovi te gostionice, uređena izletišta, skloništa i pješačke staze. Medvednica  se pruža u smjeru jugozapad-sjeveroistok u dužini od oko 40 km i širini oko 9 km. Istočni dio Medvednice započinje kod Bisaga u dolini rijeke Lonje i završava na zapadu kod Podsuseda kod rijeke Save. Najviši vrh je Sljeme, visok 1035 metara. Rubni dijelovi Medvednice stapaju se na jugu sa Zagrebom, a sjeverni dio je granično područje Hrvatskog zagorja, gdje se veliki broj živopisnih zaselaka skroz uvukao u rasjede.

MEDVEDNICA

02.02. – 03.02.2019.

(subota i nedjelja)

SUBOTA 02.02.

Polazak vlakom u 7:49 h sa željezničkog kolodvora Koprivnica.

Po dolasku u Zagreb, idemo pješice do Britanca, gdje ćemo popiti kavu dok čekamo autobus za Šestine.

Plan našeg puta je trasa preko Medvedgrada pa do vrha Medvednice.

Staza nije zahtjevna, a potrebno nam je oko 3-4 sata.

Silazak od vrha do planinarskog doma Runolist, gdje je predviđeno noćenje.

NEDJELJA 03.02.

Doručak oko 8 sati, a zatim prema dogovoru, ovisno o vremenskim prilikama, moguće je otići do Horvatovih stuba i natrag (cca 3 sata hoda).

Potom spuštanje do tunela i dalje tramvajem do željezničkog kolodvora.

Povratak vlakom u 16:06 h sa zagrebačkog glavnog kolodvora.

SMJEŠTAJ:

U planinarskom domu Runolist.

Hrana i piće prema osobnim potrebama. Dom je dobro opskrbljen hranom i pićem.

CIJENA IZLETA:

Povratna karta za vlak 70 kuna.

Noćenje s doručkom u domu 100 kuna.

Uplate do 30. siječnja 2019. zbog rezervacije karti.

Vodič: Karolina Španiček, mob: 098/1651-964

POTREBNA OPREMA:

osnovna planinarska oprema (čvrste planinarske cipele), štapovi za hodanje, zaštita od kiše ili snijega, planinarska obilaznica, čeona lampa.

NAPOMENA:

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.