Logorovanje na Mrkvištu

Logorovanje - šator u planini
izvor: http://www.onelifeonewhistler.com

  SREDNJI VELEBIT
ŠATORINA (1624 M), VELIKI KOZJAK (1629m)
29.7. i 30.7.2017.

Šatorina je zajedno s jednako visokim Zečjakom, najviši vrh srednjeg Velebita. Sastoji se od dvije travnate glavice, među kojima je maleni dolac. Put do vrha građen je slično kao i Premužićeva staza, a dio koji se u obliku spirale ovija oko vrha Šatorine lijepo je vidljiv iz smjera nešto nižeg Matijević brijega (1611 m). Šatorina dominira nad dolinom Štirovače, poznatoj po prekrasnim crnogoričnim šumama. Veliki Kozjak je po obliku jedan od najslikovitijih i najatraktivnijih velebitskih vrhova. Njegove okomite stijene privlače pogled izdaleka, a najljepše se vide s V. Lubenovca, upotpunjujući ljepotu te kotline. Stijene Velikog Kozjaka zanimljive su i za penjače te je u njima izvedeno nekoliko desetaka smjerova raznih težina.

 

Težina

srednje teška staza

 

Visinska razlika

500 m

 

Subota: Polazak iz Koprivnice u 5 sati s LIDLovog parkirališta. Vožnja kroz Krasno i velebitskom cestom do planinarske kuće “Mrkvište”. Postavljanje šatora koje osigurava HPD “Bilo”. Nakon odmora polazak na Šatorinu. Predviđeno 6 sati hoda do vrha i natrag. Povratak na “Mrkvište” gdje slijedi druženje oko logorske vatre. Tko želi neka si ponese nešto „konkretno“ za pečenje na vatri.

Nedjelja:  Nakon doručka raspremanje šatora i polazak automobilima do podnožja Velikog Kozjaka. Uspon oko 2 sata. Povratak automobilima preko Krasna. Ovisno od raspoloživog vremena moguć posjet Utočištu medvjeda Kuterevo.

 

Povratak u Koprivnicu: do 21 sat

 

Cijena prijevoza automobilima: 270 kn    (vozači ne plaćaju, tko želi voziti neka naznači kod prijave)

 

Potrebna oprema: planinarska iskaznica, osobna i zdrastvena iskaznica, klasična planinarska oprema, vreća za spavanje, podložak za spavanje, rezervna i toplija odjeća, zaštita od sunca i kiše, baterija, hrana i piće po vlastitim potrebama.

 

Žigovi HPO : Šatorina (1624 m), Veliko Kozjak (1629 m)

 

Žig pl.kuće: Pl.kuća “Mrkvište” i Careva kuća ako je otvorena

 

Vodič

Ivica Kušek, 091 251 0571

 

Prijave i uplate četvrtkom, najkasnije do 27.7.2017. u 18 sati, u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum).

Zbog vremenskih prilika program izleta se može promijeniti ili odgoditi za bolja vremena.

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

U slučaju lošeg vremena izlet se ne odgađa jedino je moguća korekcija trase i lokacija o čemu će odluku radi sigurnosti planinara donijeti vodič, u slučaju nevremena izlet se odgađa o čemu će pravovremeno biti obavijest.