Istra, Učka

Kula Vojak // izvor: kvarnerski.com

Zajednički izlet HPD „BILO“ i HPD „PEVEC“ Koprivnica

        Vojak (1.396 m), Knezgrad (612 m)

Vojak je najviši vrh Učke i istarskog poluotoka. Njegovo je tjeme goli travnati hrbat strmih strana, na čijoj se vršnoj točki nalazi kameni razgledni toranj visok desetak metara. Toranj je sagrađen 1911., o čemu svjedoči natpis ugrađen na samome pragu. Unutrašnjost tornja uređena je kao suvenirnica Parka prirode Učka, a njegova terasa, do koje vodi 30 stuba, jedan je od najljepših vidikovaca u cijeloj Hrvatskoj. U blizini vrha nalazi se telekomunikacijski toranj i vojni radar za nadzor zračnog prometa.   

S vrha se kao na dlanu vide Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićarija, a nakon bure, kad je zrak čist, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

Knezgrad je šumovit vršak iznad Lovrana i Lovranske drage. Vrh je mali proplanak s ostacima drvene razgledne piramide koja je bila visoka 12 metara, klupom i metalnim žigom.

Subota, 24.3.2018.

TEŽINA

Umjereno teška staza

 

VISINSKA RAZLIKA

Ukupno oko 1400 m

 

POLAZAK

Autobusom u 4:00 sata s parkirališta kod hotela „Podravina“ u Koprivnici.

 

USPON

Dolazak autobusom na prijevoj Poklon koji dijeli Učku od Ćićarije, a Istru od riječkog područja  uz usputna stajanja po potrebi. Kraći odmor u planinarskoj kući Poklon (922m). Ostavljamo autobus te kreće uspon u trajanju oko 1,5 sati planinarskom stazom do vrha i prekrasnog vidikovca Vojak (1396m). (U slučaju lošijeg vremena povratak istom stazom na prijevoj Poklon).

POVRATAK

Nakon podužeg odmora i okrijepe iz ruksaka, silazak sa Vojaka prekrasnom planinarskom stazom do naselja Tuliševica gdje nas očekuje autobus. Negdje pod kraj silaska obuhvatiti ćemo i vrh Knezgrad (612m). Prijevoz busom do Lovrana. Nakon kraćeg odmora u Lovranu krećemo put Koprivnice. Očekivani dolazak u Koprivnicu oko 22:30.

Silazak ukupno oko 4,5 sati hoda s prekidima.

 

Cijena prijevoza autobusom

160 kuna po osobi

 

POTREBNA OPREMA

Osnovna planinarska oprema (čvrste pl. cipele), sklopivi štapovi za hodanje, jednodnevni ruksak za hodanje, zaštita od kiše, sunca i hladnoće, (napomena – moguć snijeg na vrhu Vojaka), slojevita odjeća, dovoljno hrane i vode po osobnim potrebama, planinarska obilaznica, osobna i zdravstvena iskaznica.

 

HPO

Vojak (1.396 m), Knezgrad (612 m) 

 

Prijave i uplata isključivo četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum) najkasnije do 22.3.2018. (odnosi se na članove HPD „BILO“). U slučaju izrazito lošeg vremena izlet se odgađa za drugi termin.

 

VODIČI

Renato Rac, Velimir Lukačin

                                   

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.