Gorski kotar: Kamenjak (837 m), Bitoraj (1386 m) i Tuhobić (1109 m)

Tuhobić // izvor: hps.hr

Izlet se otkazuje zbog premalog interesa.

Kamenjak ili Kamičina je mala osamljena skupina strmih vapnenačkih litica što se dižu iz šume iznad istočne strane Grobničkog polja. U tom slikovitom hrptu, koji se pruža u dužinu od 600 m u dinarskom smjeru, ističu se tri vrha – glavni vrh (V. Kamenjak, 837 m), zapadni (685 m, nije planinarski obrađen) i jugoistočni (Mali Kamenjak, 771 m). Ovaj posljednji je najslikovitiji, a pruža i najljepši vidik.

Tuhobić je izdužena planina strmih strana, što se pruža primorskim rubom goranske visoravni, od Gornjeg Jelenja prema Fužinama, u dužinu od oko 5 km. Osobito je zanimljivo da je ovdje izrazita i oštra granica između goranske i primorske vegetacije – ni na jednoj planini granica između goranskih šuma i primorskih krških terena nije tako oštra i upadljiva kao na Tuhobiću. Na vrhu je razrušen geodetski stup.

Vrh Bitoraja je skupina stijena koje strše iznad šumske vegetacije koja prekriva cijelu planinu. Vrh je ujedno jedini vidikovac na Bitoraju. Česta i snažna bura pribavila je Bitoraju i ime Burni Bitoraj. Malo ispod vrha (15′) nalazi se jednostavno drveno planinarsko sklonište Bitorajka. Vidik je orijentiran prema istoku – u dubini se lijepo vidi zanimljiva skupina rastrganih stijena, a u daljini naselja Sunger i Mrkopalj.

16. i 17. lipanj 2018. (subota i nedjelja)

 

TEŽINA IZLETA

K2-T1/T2

 

VISINSKA RAZLIKA

400-600 m

 

1. dan (6 h hoda + pauze)

Polazak iz Koprivnice u 5.00 h s parkirališta kod hotela Podravina. Vožnja autobusom uz jednu kraću pauzu do Gornjeg Jelenja te uspon na vrh Tuhobić. Uspon i silazak oko 3,5 sata + pauze. Nakon povratka do busa polazak na Kamenjak, drugi vrh tog dana. Uspon prekrasnom kružnom stazom (tkz. vojnom mulatijerom) preko bunkera do Malog Kamenjaka 771m. Vidikovac sa najljepšim pogledom tog dana točno iznad autoceste. Nakon odmora na vrhu, nastavak trase do Velikog Kamenjaka 837m. Poduži odmor i silazak do busa. Po silasku transfer busom na Platak. Preko dana prehrana iz ruksaka. Noćenje u Velikom domu na Platku. Dom je dobro opskrbljen jelom i pićem.

 

2. dan (6 h hoda + pauze)

Ustajanje u 7.00 h, doručak odlazak autobusom do naselja Vrata. Uspon do vrha Bitoraj preko planinarskog skloništa Bitorajka. Na vrhu poduži odmor i silazak kružnom stazom do naselja Brestova Draga gdje nas čeka bus. Nastavak puta do naselja Lokve te obilazak Park šume Golubinjak (cca 1h).

Povratak u Koprivnicu oko 22 h.

 

PRIJEVOZ

autobus

CIJENA PRIJEVOZA AUTOBUSOM 180 kn po osobi.

 

OSTALI TROŠKOVI

170 kn (noćenje, večera, doručak) – plaćanje direktno u objektu

  17 kn (park šuma Golubinjak) – plaćanje direktno na ulazu

Ukupni planirani troškovi 367 kn. Radi rezervacije doma prijave bez uplata neće se uvažiti.

 

POTREBNA OPREMA

Obavezno planinarska iskaznica, osobna i zdavstvena, osnovna planinarska oprema (čvrste pl. cipele), štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, papuče ili tenisice za dom, pribor za osobnu higijenu, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama.

 

ŽIGOVI HPO

Kamenjak, Bitoraj, Tuhobić

VODIČ

Renato Rac, 098 643-542

 

Zbog vremenskih prilika program izleta se može promijeniti!

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

 

NADOPUNA

Na ovaj izlet nije potrebno nositi vreću za spavanje jer je u planinarskom domu posteljina.

Napomena uz hranu

mole se planinari da zbog higijenskih razloga i pravilnika doma ne jedu u spavaonicama. Konzumiranje vlastite hrane dozvoljeno je JEDINO NA TERASI. Ovo je komercijalni dom pa ne dozvoljavaju konzumaciju vlastite hrane u restoranu.

Ugostiteljski objekt ima dosta dobru ponudu hrane i pića, u cijenu koja se plaća na objektu uključeno noćenje i boravišna taksa, bogata večera (juha, glavno jelo sa prilogom – nije grah, desert), doručak u nedjelju bogati švedski stol + topli napitci.

Molim prilikom upisa na izlet staviti napomenu (da li želite večera+doručak radi pripreme obroka).

Tko ne želi uslugu večera+doručak, može konzumirati vlastitu hranu prema gornjim uputama, u tom slučaju plaća samo noćenje od 86 kn (uz obvezno predočenje planinarske i osobne iskaznice).

U slučaju lošijeg vremena izlet se ne odgađa jedino je moguća korekcija trase i lokacija o čemu će odluku radi sigurnosti planinara donijeti vodič, u slučaju nevremena izlet se odgađa o čemu će pravovremeno biti obavijest.