rujan, 2018

29ruj(ruj 29)4:0030(ruj 30)20:00Sjeverni Velebit

Detalji

Veliki Zavižan je krševit, klekovinom obrasli vrh, najpopularniji i najposjećivaniji među velebitskim vrhovima. Na vrhu je stanište strogo zaštićenoga krškog runolista, što upotpunjuje izvanredan dojam koji vrh pruža. Ime Zavižan poznato je po visinskoj meteorološkoj postaji i popularnom planinarskom domu koji se nalazi na padinama obližnjeg vrha Vučjaka. Mali Rajinac najviši je vrh sjevernog Velebita, a Veliki Rajinac povrh Lomske dulibe malo je niži. Vidik s Malog Rajinca, zahvaljujući visini, jedan je od najpreglednijih na Velebitu. Vršni dio ima oblik maloga kamenitog grebena s nekoliko rastrganih stijena. Zavižanski (Veliki) Pivčevac je šumovit stožac između Jezera i Zavižanske kotline. Ime je dobio po tetrijebu (u bunjevačkom govoru, pivcu, tj. pijevcu.

Balinovac je stjenovit vrh . Uspon na Balinovac zanimljiv je i zato što započinje u Velebitskom botaničkom vrtu. Vrt je 1966. godine osnovao zagrebački planinar i botaničar prof. Fran Kušan. Kod drvene kućice počinje kružna staza koja posjetitelju omogućuje da za pola sata šetnje vidi stotine biljnih vrsta, među kojima i velebitske endeme. 

Zečjak je prekrasan vrh i vrlo zahvalan vidikovac zbog svog položaja i travnatih padina te lijepog grebenskog puta do njegova vrha.

Vrijeme

29 (Subota) 4:00 - 30 (Nedjelja) 20:00

X