Dalmacija, dubrovačko područje i Međugorje

Stonske zidine // Foto: Ivo Biočina

Krtolin je najviši vrh Trtra. Na vrhu je telekomunikacijski objekt, a na susjednom je vršku kutija s planinarskim žigom. Ako je vrijeme bistro, s vrha se vidi sve od Velebita do bosanskih planina i od Kornata do dalekog otoka Sveca i, naravno, sva bliža okolica

Imber ili Kula je najviši vrh Omiške Dinare. Omiška Dinara je prirodni nastavak Poljičke planine u jugoistočnom smjeru i spoj prema Biokovu. Dugačka je 15 km. Vidik s vrha pruža se na more, dolinu Cetine i Poljica, a osobito je lijep vidik prema Mosoru i otoku Braču.

Sveti Ilija je najviši vrh brda Sniježnice i najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U dubini se lijepo vidi Konavosko polje i dubrovačka zračna luka u Čilipima. Vidik se dalje širi na otoke dubrovačkog arhipelaga Elafite, Mljet, Korčulu, Lastovo i poluotok Pelješac, na bosanske i hercegovačke visoke planine Čvrsnicu, Prenj, Velež, Zelengoru i druge, pa na crnogorske planine Durmitor, Orjen, Subru i Lovćen te na jugoistok do Komova i Prokletija.

 Križevac je brdo iznad Međugorja (520 m) na kojem su župljani još 1934. godine podigli 8,56 m visok armiranobetonski križ. S početkom Gospinih ukazanja, na Križevcu se počeo moliti Križni put.

DALMACIJA: Trtar – Krtolin (503 m), Omiška Dinara – vrh Kula (863 m)

DUBROVAČKO PODRUČJE: Sniježnica – Sv.Ilija (1234 m)

Bosna i Hercegovina: Međugorje – Križevac (520 m)

 20. – 23. lipanj 2019. (četvrtak – nedjelja)

                                   

POLAZAK

Autobusom u četvrtak 20.06. ujutro u 03:00 sata s parkirališta ispred hotela Podravina u Koprivnici. Vožnja, uz zaustavljanja po potrebi, do Dubrave kod Šibenika.

 

TEŽINA

K2-T2/T3

 

PRVI DAN 

USPON (1,5 sati hoda):  od zaselka Protege počinje uspon po planinarskoj stazi do vrha Krtolin (503 m). Silazak (oko 1 sat hoda) po istoj stazi do mjesta polaska na uspon gdje nas čeka autobus.

Nastavak vožnje autobusom do Gradca prije Ploča. Po dolasku u Gradac gdje noćimo, slobodno za osobne programe, po želji moguće kupanje. Za vlastitu pripremu hrane na raspolaganju su  kuhinje s punom opremom. Sanitarije zajedničke. Cijena noćenja od 100 kn po osobi po danu plaća se direktno na objektu na odlasku. U neposrednoj blizini apartmana je trgovina.

 

DRUGI DAN

Doručak i polazak u 8:00 prema granici sa BIH preko Metkovića uz bajkovitu dolinu rijeke Neretve, nastavak puta do Mostara. Zajedničko razgledavanje Starog Mosta i strogog centra grada. Nakon Mostara nastavak puta do Međugorja. Planinarski uspon na brdo Križevac. Uspon oko 1 sat hoda + pauze. Nakon silaska kružnom stazom slobodno vrijeme prema vlastitom odabiru u dogovoru sa vodičem.

Povratak busom u Gradac, moguć zajednički organizirani obrok u Ljubuškom. Nakon povratka u Gradac, slobodno za vlastite potrebe. Noćenje.

 

TREĆI DAN

Doručak, polazak u 7.00 busom preko Dubrovnika do naselja Mihanići iznad Cavtata.

Grupa A: u dogovoru sa vodičem ostanak u gradu Dubrovniku, razgled grada u vlastitom angažmanu do povratka grupe B sa Sniježnice.

Grupa B: Uspon  planinarskom stazom od naselja Mihanići preko Kune Kunavoske do vrha  sv. Ilija traje oko 3 sata.  Staza srednje zahtjevna zbog dužine puta.

Nakon podužeg odmora na vrhu povratak istom stazom. Na povratku kupimo grupu A i nastavljamo put prema Stonu. Obilazak čuvenih Stonskih zidina. Cijena ulaznice 50 kn. Po dužini Stonske zidine su druge na svijetu, a po ljepoti nimalo ne zaostaju za Dubrovačkim zidinama.

Povratak busom u Gradac. Nakon povratka, slobodno za vlastite potrebe. Noćenje.

 

ČETVRTI  DAN 

Doručak, polazak u 8:00 busom do Omiša.

Grupa A: uspon planinarskom stazom do tvrđave Fortica iznad Omiša, nakon razgledavanja i podužeg odmora, povratak istom stazom u Omiš. Razgled grada u vlastitom angažmanu do povratka preostalih grupa.

Grupa B: Uspon  planinarskom stazom do tvrđave Fortica iznad Omiša, nakon razgledavanja i kraćeg odmora, nastavak planinarskom stazom do Kule, vrha Omiške Dinare. Silazak položenijom stazom prema Podašpiljama. Staza srednje zahtjevna zbog dužine puta. Ukupno oko 6 sati hoda+pauze.

Grupa C: Uspon „po ferati“ do tvrđave Fortica iznad Omiša, spajanje sa grupama A i B, nakon razgledavanja i kraćeg odmora, nastavak planinarskom stazom sa grupom B do Kule, vrha Omiške Dinare. Silazak položenijom stazom prema Podašpiljama. Staza srednje zahtjevna zbog dužine puta. Ukupno oko 6 sati hoda+pauze. Za grupu C prilikom upisa obavezna najava vodiču radi informacija o usponu i definiranja potrebne opreme za uspon klinčanim smjerom.

Nakon silaska, spajanje svih grupa i nastavak puta prema Koprivnici, uz usputna stajanja prema potrebi.

 

POVRATAK

Očekivani dolazak u Koprivnicu u kasnim večernjim satima.

 

CIJENA PRIJEVOZA

650 kn (autobus). Kod prijave obvezna uplata akontacije od 200kn

Cijena prijevoza uključuje prijevoz autobusom, troškove parkinga, vinjete.

Cijena ne uključuje troškove noćenja, fakultativne programe, hranu i piće prilikom odlaska na ture i osobnu potrošnju.

OSTALI TROŠKOVI:

300 kn (noćenje) – plaćanje direktno u objektu

50 kn Stonske zidine

 

Prijave i uplata četvrtkom od 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum) najkasnije do 13.6.2019. Prijave bez uplate akontacije neće se uzimati u obzir. U slučaju odustajanja akontacija se ne vraća osim u iznimnim slučajevima prema Pravilniku Sekcije za izlete.

  

POTREBNA OPREMA

osnovna planinarska oprema, jednodnevni ruksak, štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, hrana po osobnim potrebama i dovoljno vode, planinarska iskaznica i obilaznica, obavezno važeća osobna iskaznica ili putovnica, zdravstvena iskaznica.

 

HRVATSKA PLANINARSKA OBILAZNICA

Trtar – Krtolin (503 m)

Omiška Dinara – vrh Kula (863 m)

Sniježnica – Sv.Ilija (1234 m)

 

VODIČ

Renato Rac 098/643-542

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

 

U slučaju lošeg vremena izlet se ne odgađa jedino je moguća korekcija trase i lokacija o čemu će odluku radi sigurnosti planinara donijeti vodič.

 

Na ovaj izlet nije potrebno nositi vreću za spavanje jer su apartmani dobro opremljeni, u cijenu izleta nije uključena prehrana.

 

 

OSTALI NAPOMENE: cijena prijevoza je izražena za članove HPD-a „BILO“ s plaćenom članarinom za 2019. godinu, dok se za članove drugih planinarskih društava i klubova cijena prijevoza uvećava za 100 kn. Molimo Vas da si prije prijave provjerite termine i mogućnost sudjelovanja na izletu prema navedenom programu, a u slučaju odustajanja pronađete adekvatnu zamjenu koja će preuzeti Vaše mjesto i daljnje plaćanje. Za sudionike izleta koji ne mogu ili ne žele ići na cijeli program, predviđen je alternativni – grupa B. Valuta plaćanja u BIH je konvertibilna marka (KM) pa je poželjno da ju pripremite prije puta (zamjena na licu mjesta je uvijek skuplja). Moguće je plaćanje i u kunama i u eurima, ali je najbolje u KM. Sve ostale informacije o izletu biti će objavljene na web stranici društva ili se mogu dobiti direktno kod vodiča.

 

Kondicijska zahtjevnost

K1 – lagano (visinska razlika manja od 500 m)

K2 – srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)

K3 – teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)

K4 – vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost

T1 – nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)

T2 – srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

T3 – zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala – via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)

T4 – vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)