Biokovo i Zagora, dubrovačko područje

Matokit, Sv. Rok // izvor: planinarski-portal.org

Sutvid je najviši vrh jugozapadnog dijela Biokova i, unatoč razmjerno skromnoj visini u odnosu na najviše biokovske vrhove, jedan od najslikovitijih vidikovaca na toj planini. Vrh je zapravo najviša točka dugačke stijene koja se strmo obrušava prema moru. Drugi je naziv za vrh Velika Kapela pa se u kartama često može naći i pod tim imenom. Posebno je lijep vidik na južni dio makarskog primorja te u daljini na središnji dio Biokova.

Sv. Rok je najviši vrh Matokita, osamljenog i izdvojenog brda strmih strana sjeverozapadno od Vrgorca. Iako je to brdo dugo samo oko 8 kilometara i površinom maleno, vrlo je strmo i razmjerno visoko u odnosu na okolna brda. Ne treba ga ni planinarski podcijeniti: od Ravče ili Vrgorca do vrha treba tijekom 3 sata hoda svladati oko 700 metara visinske razlike. Sam Sv. Rok je lijep kameniti vrh s ostacima kapele sv. Roka s kojega se pruža širok vidik na sve strane. Stjenoviti greben Matokita koji oštro dijeli dvije strane planine predstavlja najslikovitiji dio cijelog Matokita. 

Babina gomila je najviši vrh krševite planine Rujnice koja se ističe sjeverno od doline Neretve. Sam vrh je kamena glavica s geodetskim stupom. Iako je visoka tek 735 metara, zahvaljujući povoljnom položaju vrh omogućava daleke vidike. S vrha se pruža širok vidik na sve strane. Posebno pogled privlači plodna dolina Neretve, a dobro se vidi i glomazan masiv Biokova te planine u Hercegovini.

Biokovo i Zagora: Rilić, Sutvid (1158 m), Matokit, Sv. Rok (1062 m)

Dubrovačko područje:  Rujnica, vrh Babina gomila (735 m)

28. – 30. travanj 2018. (subota – ponedjeljak)

 

POLAZAK

Autobusom u subotu ujutro u 03:00 sata s parkirališta ispred hotela Podravina u Koprivnici. Vožnja, uz zaustavljanja po potrebi, do Vrgorca.

TEŽINA

K3-T2

PRVI DAN

USPON (3 sati hoda):  od zaselka Jelavići neposredno prije Vrgorca počinje uspon po planinarskoj stazi do vrha Sv. Rok (1062 m) gdje je predviđen poduži odmor uz okrijepu iz ruksaka. Silazak (oko 3 sata hoda) po grebenskoj stazi do gradića Vrgorca gdje nas čeka autobus.

Vožnja autobusom do Gradca prije Ploča. Po dolasku u Gradac gdje noćimo, slobodno za osobne programe, po želji moguće kupanje. Za vlastitu pripremu hrane na raspolaganju su  kuhinje s punom opremom. Sanitarije zajedničke. Cijena noćenja od 75 kn po osobi po danu plaća se direktno na objektu na odlasku. U neposrednoj je blizini apartmana trgovina.

DRUGI DAN

Buđenje u 5.00. Doručak i polazak na vrh planine Rilić – Sutvid (Velika Kapela) (1158 m) odmah iznad Živogošća. Uspon oko 4,5 sata hoda + pauze. Staza srednje zahtjevna zbog dužine puta. Tko ne želi, može ostati u apartmanu/Gradacu do povratka grupe. (Grupa koja ostaje moguć dogovor za uspon na vrh Sv. Ilija odmah iznad Gradca). Uspon u brojnim zavojima do prijevoja odakle po vrlo stjenovitom grebenu nastavak do vrha. Silazak istom stazom.

Povratak busom u Gradac, večera u vlastitom angažmanu i noćenje. Nakon večere slobodno za vlastite potrebe.

TREĆI DAN

Buđenje u 6.00. Doručak i prijevoz busom do naselja Desne iznad doline Neretve. Uspon  planinarskom stazom do vrha  Babina gomila traje oko 3 sata.

Nakon podužeg odmora na vrhu povratak istom stazom. Nakon odmora i ručka iz ruksaka ili usputno prema dogovoru grupe sa vodičem, nastavak puta prema Koprivnici, uz usputna stajanja prema potrebi.

POVRATAK

Očekivani dolazak u Koprivnicu u ranim jutarnjim satima sa ponedjeljka na utorak. 

CIJENA PRIJEVOZA

450 kn (autobus)

Kod prijave obvezna uplata akontacije od 200kn

OSTALI TROŠKOVI

150 kn (noćenje) – plaćanje direktno u objektu

 

Prijave i uplata vodiču četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum) najkasnije do 26.4.2018. Prijave bez uplate akontacije neće se uzimati u obzir. U slučaju odustajanja akontacija se ne vraća osim u iznimnim slučajevima prema Pravilniku Sekcije za izlete.


POTREBNA OPREMA

osnovna planinarska oprema, jednodnevni ruksak, štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, hrana po osobnim potrebama i dovoljno vode, planinarska iskaznica i obilaznica, obavezno osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica.

HRVATSKA PLANINARSKA OBILAZNICA

Rilić – Sutvid (1158 m)

Matokit – Sv. Rok (1062 m)

Rujnica – vrh Babina gomila (735 m)

VODIČ

Renato Rac 098/643-542

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

 

U slučaju lošeg vremena izlet se ne odgađa jedino je moguća korekcija trase i lokacija o čemu će odluku radi sigurnosti planinara donjeti vodič.

Na ovaj izlet nije potrebno nositi vreću za spavanje jer su apartmani dobro opremljeni, u cijenu izleta nije uključena prehrana.

 

Kondicijska zahtjevnost

K1 – lagano (visinska razlika manja od 500 m)

K2 – srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)

K3 – teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)

K4 – vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost

T1 – nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)

T2 – srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

T3 – zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala – via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)

T4 – vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)